2020-ban a Cseppkő Gyermekotthont és a fóti Oltalom Idősek Otthonát támogattuk
Idén úgy döntöttünk, hogy egyrészt partnereinket szeretnénk meglepni az ünnepek alkalmával, másrészt fontosnak éreztük, hogy a COVID-19 fertőzés okozta nehéz időben több szervezetet is támogassunk.
2020-ban a Cseppkő Gyermekotthont és a fóti Oltalom Idősek Otthonát támogattuk

Gondoltunk egyrészt a kicsikre, így ebben az évben a Cseppkő Gyermekotthonban lakó 90 kisgyerek számára készítettünk Mikulás-csomagokat. Másrészt a fóti Oltalom Idősek Otthonáraesett a választásunk, akik jelezték számunkra, hogy a pénzadományok mellett a tisztítószereknek, fertőtlenítőknek örülnének leginkább. Így számukra egy nagy bevásárlást követően 100.000 Ft értékben jutattunk el több mint száz darab fertőtlenítőszert, mosószert, öblítőt, tisztítószereket és minden olyan fontos eszközt, ami megkönnyíti a munkájukat.

Az Idősek Otthonában az intézmény vezetőjével, Tóthné Szöllősi Szilviával beszélgettünk. A vele készült interjút olvashatjátok most.

Mondanál pár szót az otthonról és magatokról? 

2004 óta működik ez az intézmény Fóton, jelenleg 11 férőhelyes. A Károlyi Clarisse Alapítvány működteti, amely a Károlyiakhoz, az egyik ősi magyar főnemesi család nevéhez köthető. A család ma is élő leszármazottja Károlyi László gróf, aki nejével, homoródalmási és dálnoki Kenyeres Elisabeth grófnéval együtt a fóti Károlyi István alapítványt vezeti.

Az otthon mostani neve Oltalom Idősek Otthona. Régen egy átmeneti ellátást nyújtó intézmény volt, idén nyár óta már bentlakásos. Van egy másik szolgáltatása az alapítványnak, szakápolást is végeznek itt Fóton. Ide az ország minden területéről jöhetnek az idősek, de főként fóti idős lakosok veszik igénybe. Az otthon nagyon családias, nagyon jó hírneve van. Szakképzett ápolók figyelnek az idős bentlakókra, de mentálhigiéniás kolléga is dolgozik az intézményben.

Az otthon adottságának köszönhetően – mivel egy családi házban került kialakításra az intézmény – próbáljuk az idős lakóknak megkönnyíteni az ittlétet, a házhoz tartozik egy nagy kert is. Vannak természetesen tolószékes vagy ágyban fekvő betegek is, de próbálunk számukra is élhető körülményt biztosítani a hátralévő időben.

Az anyagi helyzetünk nem könnyű, bár az állam és a város is támogat minket. Mi nem egyházi fenttartású intézmény vagyunk, ezért az államtól kevesebb normatívát kapunk, mint mások, nagyon meg kell nézni, hogy mire költhetünk. Az ellátásért egyébként nem kell többet fizetni, mint a környékbeli intézményekben, de mivel az otthon adottságából adódóan nem nagyon tudjuk bővíteni a helyiségeket plusz szobákkal, házrésszel, így ezzel kell megbirkóznunk. Igény viszont lenne rá a környéken, hiszen Fóton ez az egyetlen bentlakásos idősotthon. Jó lenne bővíteni, de pénz sajnos nincsen rá. Kerestük ezzel kapcsolatban a település önkormányzatát, több szervezetet is, de egyelőre még nem találtunk megoldást. Pályázatokat sem nagyon írnak ki az agglomerációban ilyen jellegű intézménybővítésre.

Szerencsére nagyon sok civil segít minket kisebb-nagyobb adományokkal. Nem csak a pénzbeli hozzájárulásnak örülünk, hanem a kisebb kedvességeknek is, például az egyik fóti cég nemrégiben hozott nekünk egy kapszulás kávéfőzőt.

A COVID milyen hatással volt az életetekre?

Szerencsére nálunk nem volt egyetlen megbetegedés sem, nagyon vigyáztunk már az első pillanattól kezdve a lakóinkra. De a jogszabályokat nekünk is be kell tartani, a kézfertőtlenítőket, tisztítószereket be kellett szerezni, és most mindennek nagyon fel is ment az ára. Négyszeres áron vettünk gumikesztyűket, ami nálunk talán az egyik legjobban fogyó eszköz, amit nemcsak a vírushelyzetben kötelező használni.

A COVID miatt van valamilyen speciális előírás, aminek meg kell felelnetek?

Igen, a tisztítószerekből elég nehéz olyat gyártani, ami virucid hatású, és most mindenből a virucidosat kellett beszerezni, ami picikét körülményesebb volt, és azért ezek sem olcsók. Természetesen többször kell fertőtleníteni és takarítani, 2 óránként kell mindent áttörölgetni, lefertőtleníteni a padozatokat, asztalokat, bútorokat – ezeket sokkal szigorúbban veszik.

Nálunk is látogatási tilalom és intézményelhagyási tilalom került bevezetésre, nem mehetnek haza a családtagokhoz a bentlakók. Új lakókat is csak két negatív teszttel vehetünk fel. A családtagok nem jöhetnek látogatóba, csak ablakon keresztül tarthatják a kapcsolatot idős szeretteikkel. Sajnos idén a karácsony is elég nehéz lesz, mert az előző években sok bentlakót hazavitt a családja néhány napra, vagy jöttek látogatóba, de a vírushelyzet miatt ez most nem lesz megoldható. A családtagok ebben mondjuk támogatóak voltak és megértették, hogy most legfontosabb a teljes elzárkózás az idősek érdekében.

Kapacitásban jelentett számotokra plusz terhet, kellett felvenni új munkaerőt emiatt? 

Sajnos volt olyan nővérünk, akinek az egész családja elkapta a vírust, és ő természetesen kiesett a sorból. Több olyan kolléganőnk van, akik másodállásban dolgoznak itt, és főállásban valamelyik környéki nagyobb kórházban, ők is kiestek, mert sajnos minden intézményben Covid-fertőzötteket látnak el. Próbáltuk házon belül megoldani a problémákat, a novemberi hónap nagyon nehéz volt, a talpon maradt nővérek többet dolgoztak és kerestünk is új munkaerőt.

Programokat szoktatok-e szervezni nekik? 

Elég nehéz, sok a középsúlyos, enyhe demenciával szenvedő beteg, akik kézműveskedni, kötni például nem szeretnek. Kirándulni nem nagyon lehet őket vinni, volt próbálkozás rá, de kicsi volt az érdeklődés és nehezen megoldható a tolószékes bentlakók számára. Viszont a gyerekeket, unokákat nagyon szeretik. Szoktak ide jönni a környéki óvodákból, iskolákból adventkor, húsvétkor látogatni kis műsorral. Van egy mogyoródi kórus, akik anyák napján, húsvétkor el szoktak jönni énekelni, ezt szokták élvezni. A kertben paradicsomot, paprikát ültetünk azokkal, akik még kijárósok. Nálunk 24 órás ellátás van, próbáljuk tartalmassá tenni számukra az ittlétet.

A lakók nagyon vallásosak, minden héten jönnek hozzánk különböző egyházból, az evangélikus lelkészasszony és a református lelkésznő heti rendszerességgel, a katolikus egyház képviselője is jár havonta egy alkalommal.

Szerencsére a családtagok is tartják a kapcsolatot a hozzátartozókkal, most a Covid helyzet miatt inkább csak telefonon és ablakon keresztül, de egyébként ők is rendszeresen jönnek hozzánk.

Ha más szeretne nektek segíteni, miben tudna Titeket támogatni? 

A pénzadományon túl nagyon örülünk a gyümölcsnek, zöldségnek, konzerveknek, befőtteknek, zabkásának, ami a vitaminpótlást ebben az időben megoldja a lakók számára. A tartós élelmiszerekből kekszeket, babapiskótákat, csokoládét szoktunk még adni a bentlakóknak. Főzni nem mi főzünk a lakókra, a teljes napi étkezést egy külső cég szállítja számunkra, de néha szoktak a nővérek palacsintát, süteményeket sütni a lakókkal.

Köszönöm szépen a Natív Hirdetés Kft.-nek, hogy adományával hozzájárult ahhoz, hogy ebben az amúgy is nehéz időszakban átvészeljük a pandémiát, a rengeteg tisztítószernek, mosószernek nagy hasznát vesszük majd.

Oltalom Idősek Otthona és Időskorúak Gondozóháza
Károlyi Clarisse Alapítvány
2151 Fót, Apponyi Franciska utca 11.
Számlaszám: 66000028-15430850
Ágazati azonosító: S0060100